Joululeipää!

Posted: joulukuu 17, 2009 in Keittiöstä

Joulun monista leivonnaisista oma suosikki taitaa olla joululeipä, joka voi olla monenlaista. Viime vuonna tein tummaa saaristolaisleipää, ja täksi jouluksi kokeilin olutlimppua. Vaikea päättää, kumpi olisi parempaa! Tämän vuoden tuotoksessa parasta on ihanan rapea kuori. Ohje löytyi ruokala.tv -reseptisivustolta.

Olutlimppu ruiskuorella

(4 pyöreää leipää)

Juuri

2 g tuorehiivaa

1 ½ dl kylmää vettä

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Liuota hiiva veteen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita rauhallisesti 10 minuuttia. Lisää suola ja sekoita vielä 5 minuuttia. Siirrä seos voideltuun, kannelliseen muovirasiaan. Anna juuren kehittyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Taikina

2 ½ dl kylmää vettä

2 ½ dl kylmää tummaa olutta

1/3 50 g:n hiivapalasta

2 dl ruisjauhoja

1½ dl grahamjauhoja

n. 13 dl vehnäjauhoja

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl jauhettua pomeranssia

1 tl jauhettua inkivääriä

½ tl jauhettua neilikkaa

1 dl tummaa siirappia

½ dl voisulaa

2 tl suolaa

Mittaa vesi ja olut suureen kulhoon. Liuota hiiva vesi-olutseokseen. Lisää juuri, jauhot, mausteet ja siirappi. Vaivaa taikinaa alhaisella nopeudella muutama minuutti. Lisää voisula ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa suurella nopeudella 5–10 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa ja siinä on hyvä sitko. Siirrä taikina voideltuun muovikulhoon ja peitä se tuorekelmulla. Anna taikinan kohota tunnin ajan. Painele taikinasta ilmakuplat pois kohotusajan puolessa välissä.

Olutkuori

5 g tuorehiivaa

2 dl tummaa olutta

2 dl ruisjauhoja

½ tl suolaa

Valmista taikinan kohotessa leivän päälle siveltävä kuori. Liuota hiiva olueen. Lisää jauhot ja suola. Vatkaa tasaiseksi. Anna olutkuoritaikinan kohota tuorekelmulla peitettynä puolisen tuntia.

Kumoa leipätaikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Jaa taikina 4 osaan. Vaivaa taikinoista ilmakuplat pois ja muotoile pyöreiksi limpuiksi. Sivele olutkuoritaikina käsin leipien pintaan. Ripottele leiville reilusti ruisjauhoja. Kohota leivät kaksinkertaisiksi leivinliinan alla, noin 45 minuutin ajan. Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Suihkuta hieman vettä uuniin –  uuniin suihkutettu vesi tekee leivistä rapeakuorisia. Paista leipiä 250 asteessa noin 5 minuuttia ja laske lämpö sitten 200 asteeseen. Paista leivät kauniin värisiksi, kaikkiaan n. 45 minuutin ajan. Avaa uunin luukku pari kertaa paistamisen aikana; tämä niin ikään tekee kuoresta rapean. Jäähdytä valmiit leivät ritilällä

Itseäni huolestutti jossain vaiheessa taikinan kohoamisen vähäisyys, kun leivontanesteen piti ohjeen mukaan olla kylmää. Kohosivat kuitenkin hienosti pellillä, ja neljä limppua mahtuu sopivasti yhdelle pellille, jos nyt ei haittaa niiden fuusioituminen reunoistaan. Yleiskone olisi tässä ihan kätevä, kun on näinkin pitkiä vaivaamisaikoja. Kävi ihan treenistä!

Ehdottomasti vaivan arvoinen lopputulos!

Advertisements
kommenttia
  1. ommu sanoo:

    Tuoksun voi aistia tänne asti 🙂 Näyttävät hyvältä ja maistuvat varmaan vielä paremmilta.

  2. lintsi sanoo:

    ah pääsisinpä maistiaisille!

  3. Hemppa sanoo:

    Ihan superhyvää! Kiitti! parasta joululeipää ikinä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s